Gipsen – praktisk, praktfull og tidløs håndverker design

Bruken av gips kan spores tilbake 8000 år. I norske hus kom gipsen for fullt på 1800-tallet. Dekorasjon og design var store grunner til det, men den sentrale grunnen var først og fremst brannsikkerhet. Store bybranner utfordret norsk byggeteknikk og noe måtte inn for å sinke flammenes vekst gjennom tak og vegger. Gipsen ble redningen.

“Jean Waldemar Hoff-Mares gikk i læra som Gipsmaker 2002. I dag driver han Gipsstøperiet Oslo.”

På 1970-tallet senket mange takene i de gamle bygårdene for å spare på varmen og gipsen ble gjemt og kanskje litt glemt. I dag er det få som nøler med å rive taket, om de vet at det ligger stukkatur på baksiden. Som å finne en skatt under det kjedelige og praktiske taket.

“Gips er knallsikkert og et fantastisk produkt. Foruten betong, er gips ett av de mest brannsikre produktene”

Fremdeles i dag finner vi mange spor av den gamle teknikken i gamle leiligheter og bygårder kalt rabitzpuss hvor gipsen ble murt på bambuskvist i taket. Ikke bare var det en praktisk løsning, men også en praktfull en. En etter en, fikk bygårdene stukkatur i gips på tak og vegger. Rosetter med blader, blomster og engler prydet takets senter og ned fra disse hang lysekronene. Listene komplimenterte mønsteret på rosetten, og ga de store rommene en ekstra dimensjon. Finner du spor etter rabitztak eller stukkatur i din egen leilighet kan det rehabiliteres av en Gipsmaker. 

Gips eller polyuretan/isopor på taket?

Mange velger i dag en enklere løsning enn gipslister. På internettet florerer det alternativer i Isopor og Polyuretan av lister og rosetter. Den største ulempen er nok at både polyuretan(PU) og isopor er brannfarlige materialer som avgir svært giftige gasser

ved brann. Fordelene er vedlikeholdsfrie produkter og rimeligere pris. Hva sier gipsmakeren?

“Gipsstukkatur gir et betydelig verdiløft til boligen. Materialene har ganske ulik finish. Mellom gips retusjereres skjøtene og til syvende og sist vil en gipsmaker levere ett helt produkt”

Gipsmaker

Dønnikermaker eller stukkatør er en håndverker som lager dekorasjoner av gips til bygninger.

Gipsmakerfaget pr. 2016 med på Utdanningsdirektoratets liste over små og verneverdige håndverksfag. Pr. 2015 var det kun 14 gipsmakere i Norge.

La oss ta en uforpliktende prat om ditt prosjekt

Malin Bjørk

Interiørarkitekt BA

malin@introark.no

929 75 889

Kontaktskjema

Alle innsendinger behandles i henhold til vår personvernerklæring.